Zanyar Adami

Zanyar Adami är en driven berättare som omsätter sin passion för mänskliga rättigheter i föreläsningar, författarskap, filmer och företag. Han kom som ensamkommande femåring till Sverige, växte upp i så kallade ”Arabdalen” i Stockholm och gjorde kometkarriär i medievärlden.

Zanyar blev den yngsta någonsin att vinna Stora Journalistpriset som årets förnyare för tidningen Gringo, en oberoende tidskrift som kom ut som ett magasin och som en inlaga i Metro där den hade över en miljon läsare.

Zanyar var även VD på Gringo som växte till 25 anställda och producerade bland annat andra tidningar, festivaler och böcker.

Zanyar sommarpratade 2006 och har regelbundet bidragit med Tankar för dagen i Sveriges Radio. Han var medredaktör för antologin Pittstim och har medverkat i Hållplats Livet och Våld till Vardags.

Zanyar är medgrundare till Mångkulturell ungdom, Miklo, Stockholm Kurdish Filmfestival och Momento Film. Tillsammans med David Herdies regisserade Zanyar sin prisbelönta debutfilm Gerillasonen – en personlig dokumentär som visades i tv-kanaler och på festivaler över hela världen. 2012 grundade Zanyar Danton film där har skrivit, regisserat och producerat ett tiotal kortfilmer.

2021 inledde Zanyar sin litterära bana med den självbiografiska debutromanen Glaspojken utgiven på Albert Bonnier förlag. Den fick ett fint mottagande och nominerades till Adlibrispriset.

Under alla yrkesverksamma år har Zanyar hållit över 500 föreläsningar både internationellt och i hela Sverige. Det som förenar allt Zanyar har gjort är viljan att föra oss närmare vår mänsklighet genom berörande berättelser.