Glaspojken

En pojke föds 1981 som son till två kurdiska gerillasoldater. De upptäcker tidigt att pojken har en blodsjukdom som utan rätt vård kan innebära döden. Han lämnas hos sina morföräldrar, men familjen tvingas fly kriget från Iran till Irak där de överlever svält och bombanfall. De lyckas skicka pojken till Sverige där han som ensamkommande femåring hamnar hos en fosterfamilj. Året därpå flyr även föräldrarna och pojken får äntligen bo med dem – i ett svenskt slott. Men föräldrarna är nedbrutna och förtvivlade över att ha lämnat pojkens syster i Kurdistan. En roman om längtan och livsgnista, utsatthet och styrka, svek och kärlek.
Glaspojken är Zanyar Adamis litterära debut, hans självbiografiska uppväxtskildring berättad ur barnets perspektiv.

”Zanyar Adamis självbiografiska barndomsskildring är full av sådana filmiska episoder, och bär på ett närmast osannolikt stoff. […] Jag kan bara hoppas att många öppnar sin blick för denna berättelse om livet i makternas våld, och om den värld som är varje människa.” Dagens Nyheter

”Språket är lika vackert som rakt och skoningslöst. […] Glaspojken är en bok som gör ont. Förutom att vara en personlig barndomsskildring beskriver romanen på ett närgånget och klarsynt sätt de oläkta sår som många flyktingbarn bär på.” Borås Tidning

”Alla som i den rådande debatten slänger sig slarvigt med begreppet ensamkommande flyktingbarn kan här förstå vad det verkligen kan betyda. […] Det råder ingen tvekan om att Adami kan berätta. Och jag kan inte tänka mig något mer angeläget litterärt tema än flykt just nu. Inte minst när det, som här, vänder skrattspegeln mot det förment normala och svenska.” Sydsvenskan

”En sann berättelse om livsgnista, utsatthet, svek och längtan. Men allra mest om ett litet skyddslöst barns stora ensamhet. Det märks tydligt i texten att författaren också är filmregissör. Scenerna är knivskarpa och omöjliga att värja sig mot.” Socialpolitik

https://www.albertbonniersforlag.se/bocker/283050/glaspojken/

https://www.youtube.com/watch?v=TPhzF3fFlhA

Pittstim

Pittstim – en antologi om pissbomber, skogsporr och kärlek vill föra ett samtal om hur det är att vara kille, och hur olika killar kan vara. 15 unga män, några kända, andra okända, skriver direkt till Sveriges unga killar om vilka villkor, förväntningar och erfarenheter som unga killar bär runt på. Det handlar om våld, otrohet, kriminalitet, kärlek, sexualitet och taskig kvinnosyn. Här berättar både snälla killen och den fängelsedömde hårdingen, den politiskt engagerade och den festglada fjollan. Alla berättar sanningen om vad de gjort och varför. Det som förenar dem är deras olikhet och att de bryter tabun om vad som är en god man. För vad är egentligen en man?

https://www.youtube.com/watch?v=BXHg4ZBKfzU

 

Tankar för dagen

I snart 20 år har radioprogrammet Tankar för dagen sänts i P1 – som en existentiell pärla mitt i nyhetsflödet. Hundratusentals människor stannar varje morgon upp för en stunds eftertanke. Och tankarna smittar varandra – skribenternas tanke föder ofta en ny tanke hos dem som lyssnar.

Nu finns ett urval av dessa tankar i bokform: 25 skribenter delar med sig av 45 texter. Det är en blandning av betraktelser över sådant som just skett i världen och tankar kring händelser ur det egna livet. En bok full av reflektioner som gör att du förhoppningsvis blir inspirerad att själv fundera vidare över livet och existensen.

 

Hållplats livet

Hållplats Livet ger 14 skribenter och 8 illustratörer sin syn på livets stora och små frågor. Det är en bok att känna igen sig i, inspireras av och häpnas över. Kort och gott en bok för alla som någon gång funderat över meningen i livet.

Vårt samhälle snurrar allt snabbare. Vi har fler valmöjligheter än någonsin och vi kan köpa det mesta. Den lyxigaste märkesväskan och senaste mobiltelefonen är inte längre bara för de rikaste och floden av dokusåpor tycks aldrig sina.
Samtidigt blir antalet hemlösa fler, segregeringen ökar, vår oro för kris och krig växer. Boklådorna svämmar över av populärpsykologiska handböcker som vill ge svar på hur vi ska komma tillrätta med oss själva, vår partner, karriären och livet. Så hur mår vi egentligen?

Våld till vardags

Det finns berättelser om kvinnors erfarenhet av det manliga våldet i vardagen. Men sällan eller aldrig hör vi män berätta om det. Våld till vardags vill ändra på det.

Det är oftast män som slår och det är oftast kvinnor som drabbas. När män själva drabbas av våld vill de ofta inte identifiera sig som offer. Många män kanske rent av hellre ser sig som förövare, den starke, den som har kontroll. Men om mannen är den givna förövaren, vad gör det med den som inte kan eller vill identifiera sig med en sådan roll? Och hur stort är egentligen mäns ansvar?

Våld till vardags är berättelser med mäns egna tankar om våld. Det handlar om våldet mitt ibland oss och om vad det kostar i lidande och pengar. Berättelserna sätter ljuset på det som annars inte kommer fram och ställer svåra men nödvändiga frågor om våld och om hur det hänger ihop med manlighet.